■ Buah yang pacak ngurangi resiko Stroke..

Ini dio Buah yang pacak kurangi Resiko Stroke 'PISANG'

   Foto : M. Hatta / Sumeks

Sumber : Sumeks - Tau kan kamu di Pisang? Raso ku budak kecik bae tau samo buah ini. Hargo murah, caro dapatkenyo jugo gampang. Di pasar, bahkan di Mall bae ado jualannyo (tapi dak tau la ado belum yang jual pisang secara online..hehehe). Katonyo sih buah ini banyak ngandung Kalium.

Buah ini galak digunoke sebagai makanan pencuci mulut, tapi galak jugo kito lagi santai-santai makan pisang (bahkan ado jugo yang gunokenyo untuk ngilang ke susuk, mitosnyo sih).

Nah, ternyato banyak nian manfaat buah pisang tuh bagi kesehatan tubuh. Menurut penelitian, makan pisang pacak ngurangke resiko stroke di betino pasca-monopause. Para peneliti mempelajari 90.137 betino pasca monopause usia 50 sampai 79 tahun, selama rato-rato 11 tahun. (idak maen-maen penelitian ini, lamo, banyak jugo betino ditelitinyo, cuma memang betino yang lah agak tuo). Diamatinyo berapo banyak kalium yang mereka konsumsi dan ado dak yang stroke atau meninggal selamo penelitian. Hasilnyo, peserta penelitian yang galak makan pisang, katek nian yang keno stroke karno asupan kalium mereka rato-rato 2,611mg sehari.

Hasil penelitian yang dipublikasike dalam Laporan Jurnal American Heart Association, didasarke pada kalium dari makanan, bukan suplemen. Sikok pisang ukuran sedang, itu ngandung sekitar 430mg kalium. Betino yang galak makan pisang ngandung kalium, itu 12 persen lebih kecik keno stroke pada umumnyo dibandingke samo betino yang jarang makan pisang, dan 16 persen lebih kecik keno stroke iskemik (dimano darah ke otak terputus/Wassalam, kalu keno stroke yang itu kiro-kiro)
(Nah, bikcek. jadi banyak-banyak la makan pisang kalu dak galak keno stroke, tapi jangan berlebihan jugo)

Diantaro betino yang  idak katek tekanan darah tinggi, yang galak makan pisang memiliki 27 persen resiko lebih kecik keno stroke iskemik, dan 21 persen lebih kecik keno segalo jenis stroke. Sementaro kalu betino hipertensi, bagi yang galak makan pisang resiko kematiannyo yang lebih kecik, tapi asupan kalium tadi idak menurunke resiko stroke. (Paham dak kiro-kiro, bik cek? Kalu belum paham nian dikalimat pucuk ini, ulangi baco sekali lagi. Mako keno nian iwaknyo)

"Temuan kami nunjukke kalu betino tuh perlu makan lebih banyak makanan yang tinggi kalium. Kamu idak bakal nemu keh kalium tinggi di junk food. Beberapo makanan tinggi kalium cak kentang putih dan manis, pisang, dan kacang putih", kato penulis senior studi Sylvia Wassertheil-smoller, cak yang dilansir di laman daily mail beberapo waktu lalu. Namun, dio ngingatke bahwa terlalu banyak makan kalium pacak membahayoke jantung. (Jadi jangan banyak gino makan pisang, kagek laju pagi, siang, malam makan pisang terus, laju bahayo pulo)




Tidak ada komentar:

Posting Komentar